Het inflatiespook
Inflatie is een vreemd iets, een soort onzichtbare kracht,
die ervoor zorgt dat jouw geld alsmaar minder waard wordt. Verhogen winkels hun prijzen waardoor mensen hogere lonen eisen, waarop winkels hun prijzen weer verhogen en is inflatie dus een spiraal? Of zet de overheid de geldpers wat extra aan, waardoor geld minder waard wordt? En wat gebeurde er in de afgelopen jaren, toen de inflatie explodeerde en volgens sommigen sprake was van een 'graaiflatie'?
Veel economen zijn van mening dat een lichte inflatie goed is voor de economie en de maatschappij. De Nederlandsche Bank (DNB) streeft daarom een inflatie van 2% na. Marco Hoeberichts van DNB zal uitleggen hoe inflatie ontstaat, hoe DNB hiermee omgaat en uw vragen beantwoorden. Daarna zal FNV-onderzoeker Vera Vrijmoeth ingaan op het gedrag van bedrijven: verhogen deze hun prijzen teveel en is daar wat tegen te doen? De ombudsman van Rotterdam Marianne van den Anker bespreekt de gevolgen van inflatie: worden sommige mensen onevenredig getroffen? Moet er ander beleid komen? Gespreksleiding: Marianne Vorthoren.
- Vrijdag 28 juni - 17:00
- Debatpodium Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
- € 15,- / reductie € 7,50 / studenten 5,00
- Tickets
-
Marco Hoeberichts
is senior-econoom bij De Nederlandsche Bank. Hij is gespecialiseerd in makro-analyse, met name in inflatie en loonontwikkeling.
-
Marianne van den Anker
is ombudsman van Rotterdam. Als organisatieadviseur, criminoloog en onderzoeker werkte ze voor verschillende organisaties, waaronder de politie. Later was ze wethouder Veiligheid, Gezondheid en Emancipatie in Rotterdam. Op NPO Radio 1 presenteerde zij vele jaren programma's als 1 op straat en Kwesties, het live debatprogramma van de NTR.
-
Vera Vrijmoeth
is onderzoeker bi FNV. Zij doet onderzoek naar thema's als inflatie, scheefgroei tussen lonen en winsten, inkomens- en vermogensongelijkheid en democratisering van de economie.