Economie Festival

Films, lezingen, theater en debatten in Arminius, Walhalla, KINO en LantarenVenster, ondersteund door economenvereniging KVS en Erasmus School of Economics

Risky Business, film met inleiding door Wiep van Bunge - zaterdag 16:30


Risky Business betekende de doorbraak van Tom Cruise, waarin een brave jongen zijn eerste schreden zet naar een wereldse (zaken)man. Film met inleiding door Wiep van Bunge.

De film werd destijds zeer positief ontvangen en wordt gezien als een van de beste films uit 1983.

Joel Goodsen heeft nooit in zijn leven iets gewaagds gedaan. Hij haalt goede cijfers en staat op het punt door de prestigieuze universiteit Princeton geaccepteerd te worden. Als zijn ouders de stad uit gaan vertrouwen ze hun zoon dan ook volledig. Uiteraard loopt dit uit de hand en Goodsen ziet zich genoodzaakt gemaakte kosten terug te verdienen door het organiseren van een pop-up bordeel. Ondanks dat Princeton hiervan afweet, wordt hij toch - of juist hierdoor? - geaccepteerd.

In de zeventiende eeuw beschreven economen voor het eerst de maatschappij zoals die wàs, in plaats van hoe die zou moeten zijn. De Rotterdamse Bernard Mandeville schokte de wereld met zijn stelling: private vices, public benefits. Hij beschreef hoe de zonden van mensen niet slecht uit hoefden te pakken voor de economie van de maatschappij. Wiep van Bunge zal voorafgaand aan de film een korte inleiding houden over deze ommekeer in het Westerse denken. Van Bunge is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de KNAW.

Deze film wordt vertoond in LantarenVenster op zaterdag 29 juni om 16:30. Let op: deze film is Engels gesproken, maar zonder Nederlandse ondertiteling. Indien u een passe-partout heeft dient u vooraf een kaartje te reserveren via kassa@lantarenvenster.nl of te bellen naar 010 2772277. U kunt dan naar binnen door het tonen van uw polsbandje of uw digitale passe-partout-ticket. Klik hier voor losse tickets


Bekijk het volledige programma